jueves, 19 de agosto de 2010

INDIGNACIÓ PEL CONSTANT MENYSPREU DE L'ALCADE DE TREMP VERS ELS HABITANTS DE LA TERRETA

LA TERRETA DECIDEIX i l'ASSOCIACIÓ CULTURAL DE LA TERRETA MOSTREN LA SEVA INDIGNACIÓ PEL CONSTANT MENYSPREU DE L'ALCALDE DE TREMP, VICTOR ORRIT, I DE L'AJUNTAMENT de TREMP VERS ELS HABITANTS DE LA TERRETA.
Tot i que desprès de la consulta popular del 25 d'abril es van reunir amb membres d'aquesta plataforma per analitzar els resultats que amb majòria absoluta volien la segregació d'aquesta vall, creant un Ajuntament propi dins de la Comarca de l'Alta Ribagorça, els menyspreu de l'ALCALDE i de l'AJUNTAMENT de TREMP és constant: han passat 3 mesos i encara NO han facilitat les balances fiscals
de la Terreta tal i com van prometre; NI a la XVIII Trobada de la Terreta NI a la I Jornada Cultural Coneix la Terreta es va presentar cap representant, mostrant un cop més la seva precupació pel territori. Ara bé, ahir, 18 d'agost, l'Alcalde Victor ORRIT si que va visitar la Terreta i el Local Social de Sapeira, quatre dies desprès d'una Jornada Cultural que va replegar més de 180 assistents al matí de dissabte i de la XVIII Trobada que va juntar a més de 230 persones. Victor Orrit va voler visitar el Local Social i a l'Associació de Veïns de Sapeira, quant no ho ha fet mai amb la resta d'associacions ni amb la gent que habitualment viu i treballa a la zona, fins i tot, la reunió amb LA TERRETA DECIDEIX, es va realitzar a TREMP. Pel que es veu, dels habitants de la Terreta sols interessa la seva cotització, cobrar els mateixos impostos que a la Capital, disposant de menys serveis i amb una Ajuntament situat a una hora que ofereix un tracte colonialista i tercermundista impropi d' una societat i d'una Catalunya moderna, democràtica i del segle XXI. L'Alcalde Orrit prefereix als turistes d'estiu que als que vivim aqui i el seu hipotètic diàleg i bones maneres vers la segregació encara s'han de veure: les BALANCES FISCALS encara no les tenim, i ja FA TRES MESOS.

miércoles, 18 de agosto de 2010

IMATGES DEL SOPAR DE LA XVIII TROBADA DE LA TERRETA











Imatges de la XVIII Trobada de la Terreta, amb pregó, ball, sopar i més ball.
SAPEIRA, va reunir més de dues-centes trenta persones al sopar.
FELICITATS ALS ORGANITZADORS I A LA GENT DE SAPEIRA.

martes, 17 de agosto de 2010

CAMPIONS I SOTS-CAMPIONS DE BUTIFARRA A LA TERRETA

Josep PASCUAL (Mas de Concurrell) i Alejandro FRANCÉS ( Mas de Barreda) tornen a repetir com a guanyadors indiscutibles de la "butifarra"a a la Terreta




Els sots-campions de la Terreta, de Sapeira, ho van ficar però que molt difícil als campions.
ENHORABONA A TOTS!!!

JAVIER NADAL FA UN EMOTIU PREGÓ DE FESTES DE LA XVIII TROBADA DE LA TERRETA




Javier NADAL ARIÑO, vice-president executiu de la Fundació Telefònica va ser el pregoner de la XVIII Trobada de la Terreta. Javier NADAL, nascut a Areny de Noguera, va fer un emotiu pregó ple de referències a la seva infantesa a Areny de Noguera i una documentada crònica de la despoblació i recuperació de Sapeira i la Terreta.




UNA VALORACIÓ MOLT POSITIVA

PRESENTEN DUES NOVETATS EDITORIALS DE A GUERRA CIVIL DE LA RIBAGORÇA

A Sapeira, en el marc de la I Jornada Cultural Coneix la Terreta tambés es van presentar dues novetats editorials de Pagès Editors: "La Guerra Civil a la Ribagorça" del CERIB fou presentat per un dels autors i co-editors del llibre: Carles BARRULL, Secretari General del CERIb i Cap de l'Àrea de Ciències Humanes i Socials:
Un Ball per la República fou presentat per un dels autors Josep ESPLUGA. Aquestes dues novetats suposen una nova aproximació a un temps no tant llunyà, però que en molts aspectes, encara és molt desconegut a la Ribagorça i la Llitera, no cal dir-ho a la Terreta.


CARLES BARRULL EXPLICA LA SOCIETAT I LA POLITICA RIBAGORÇANES ALS SEGLES VIII-XI



L' historiador Carles BARRULL i PERNA, va explicar els orígens històrics de la Vall Mitjana de la Noguera Ribagorçana, la importància d'Orrit a l'època prehistòrica i antiga i com arriba fins al segle XI que cedeix protagonisme a favor d'Areny de Noguera. Carles Barrull explicà el poblament musulmà, les batalles de Carlemany, el pactisme amb els comtes de Tolosa i apostà per un comtat a la Noguera Ribagorçana entre el 913 i el 975 amb seu a Orrit que fou engolit per Pallars i Ribagorça i posteriorment al 1006 Pallars agafaria les viles d'Areny de noguera i Montanyana que no tornarian a ser ribagorçanes, i aragoneses, fins al 1322.

FRANCESC FITÉ EXPLICA L'ART ROMÀNIC CATALÀ A LA RIBAGORÇA

Francesc FITÉ i LLEVOT, professor d'història de l'art de la Universitat de Lleida, un dels màxims coneixedors de l'art romànic català a les terres de Lleida i la Franja, va oferir una xerrada sobre "anotacions d'art romànic català i Santa Maria d'Alaó", Francesc FITÉ, va anar explicant les diferents característiques de l'art romànic català i com algunes d'elles es poden veure en moltes esglèsies d'aquesta vall, entre elles Santa Maria d'Alaó o Sant Pere d'Orrit, entre d'altres.



MARIA ROSA PONS EXPLICA LA CUINA TRADICIONAL RIBAGORÇANA

Maria Rosa PONS i VILARASAU, va apostar per la recuperació de les recceptes de la cuina tradicional i com a mostra va explicar com es fa el mostillo de mel, un plat que els assistents van poder degustar junt als entrepans, pastissos, cafès i llet que l'irganització va oferir a la pausa. A més a més, d'aquesta recepta, Maria Rosa Pons va oferir també bibliografia sobre cuina de l'Alta Ribagorça i els Pallars com a cuina tradicional propera. I del mostillo de mel...no cal parlar-ne, una veritable delícia de la Terreta.










LLUIS ARDÈVOL EXPLICA EL MAPA GEOLÒGIC DE LA TERRETA I DE LA VALL

El geòleg Lluís ARDÈVOL i ORÓ, de Geoplay S.L, descubridor dels dinosauris d'Areny on es va trobar una nova espècie que porta el nom d' "Arenyosaurus ardevoli", va explicar el mapa geològic de la Terreta i les diferents capes que es poden veure, o no, al contemplar un paissatge tant ric, com és el de la Terreta:
conglomerats d'Espills, Argiles i gresos d'Escarlà i Espills, calcàries i margues del Mas de Concurrell, capes roges d'Esplugafreda, gresos d'Areny,margues del Castellet, turbidites de Torre de Tamúrcia, margocalcàries del Barranc de Miralles, argiles amb blocs del Barranc de les Mançanes, calcàries de Sant Gervàs i margues de Sopeira



JOAN TORT I LA TERRETA:MÉS ENLLÀ DE LES FRONTERES

La conferència inaugural, a càrrec del geògraf de la Universitat de Barcelona, JOAN TORT i DONADA va servir per contextualitzar geogràficament la Terreta. Sota el títol: "La Terreta: més enllà de les fronteres", Joan TORT exolicar les característiques geogràfiques i demogràfiques de la Terreta, partint de quatre idees força:
1. País de frontera,
2.Els Prepirineus
3. Les arrels
4. Un lloc per pensar en futur,
De manera molt pedagògica i doscumentada, en Joan TORT va anar explicant els diferents punts que ajuden a entendre el passat, el present i el discurs de la Terreta del segle XXI.

RAMON TREMOSA APOSTA PER UN CABDAL ECOLÒGIC A LA NOGUERA RIBAGORÇANA




L eurodiputat Ramon TREMOSA i BALCELLS va fer la cloenda de la I Jornada Cultural CONEIX LA TERRETA on va explicar que el Noguera Ribagorçana entre Sopeira i El Pont de Montanyana és un riu segrestat i quasi sec gràcies a les elèctriques. Si s'acomplis el cabdal ecològic i es pactès amb les elèctriques es podria fer activitats turístiques i recuperar el riu com per a activitats turñistiques tal com succeeix al Noguera Pallaresa i llavors podria ser un riu viu tal com es demostra a la Noguera Pallaresa o a la zona de El Pont de Suert i El Pont de Montanyana o empreses turístiques fan activitats i esports al riu i el riu és vida, tal com indicava el títol de la xerrada . Ramon TREMOSA, partidari també de la segregació de la Terreta, va explicar les 5 preguntes que va fer al Parlament Europeu el passat mes de juliol i que afecten al cabdal ecològic del rius i al Noguera Ribagorçana i que es pot consultar a la seva pàgina web

lunes, 16 de agosto de 2010

ALBERT ALINS, ALCALDE DEL PONT DE SUERT, PARLA DELS BENEFICIS DE LA SEGREGACIÓ













El cartell acadèmic de la I JORNADA CULTURAL CONEIX LA TERRETA fou tot un luxe amb persones com en Joan TORT (UB), Lluis ARDÈVOL de Geoplay, Francesc FITE(UDL) Maria Rosa PONS, Carles BARRULL i Josep ESPLUGA. De la cloenda, l'Eurodiputat Ramon TREMOSA va parlar de Lo riu és vida i del riu segrestat que és el Noguera Ribagorçana.




La pausa-cafè amb entrepans, bolleria i cafè i llet va mostrar la bona logística a la Terreta i sobretot la degustació d'un insuperable mostillo del país, que va fer la Maria Rosa PONS.
A l'acte inaugural, Albert ALINS, ALCALDE DEL PONT DE SUERT va fer un breu repàs de la situació de l'administració local en temps de crisi i de com el moviment segregacionista de LA TERRETA DECIDEIX fer una realitat que és crear un AJUNTAMENT PROPI A LA TERRETA que tot i tenir poca població i recursos ecònòmics, la lògica geogràfica el fa més coherent que el recent creat Ajuntament de la Canonja, el número 947 de Catalunya.
Recordem que LA TERRETA la formen els antics municipis de SAPEIRA i ESPLUGA DE SERRA que van tenir AJUNTAMENT PROPI fins a 1970, any en que tot aquest ampli i quasi despoblat territori va passar a TREMP, a les acaballes de la Dictadura Franquista. AVUI dia, com deia en Albert ALINS, compartir serveis, alguns dels quals jas es fan amb l'Alta Ribagorça és més coherent que amb el Pallars Jussà.
LA TERRETA DECIDEIX AGRAEIX ALS ORGANITZADORS L'APOSTA DE INMAUGURAR LES JORNADES AL ALCALDE DEL PONT DE SUERT I CRITICA L'AUSENCIA TOTAL DE TOTS ELS MEMBRES DEL AJUNTAMENT DE TREMP TANT A LA JORNADA COM A LA TROBADA DEMOSTRANT UN COP MÉS LA LLUNYANIA I LA POCA IMPORTÀNCIA QUE TÉ AQUESTA TERRITORI PER A L'ADMINISTRACIÓ LOCAL MÉS PROPERA COM ÉS L'AJUNTAMENT.

LA TERRETA DECIDEIX FELICITA ALS ORGANITZADORS DE LA I JORNADA CULTURAL

LA TERRETA DECIDEIX FELICITA ALS ORGANIZADORS DE LA I JORNADA CULTURAL CONEIX LA TERRETA: Associació Cultural de la Terreta,Associació de Veïns de Sapeira i Centre d'Estudis Ribagorçans i FELICITA a les 180 persones que van passar per Casa Sullà de SAPEIRA.

A l'inauguració Albert ALINS va explicar els beneficis i la lògica de ser municipi independent seguint els postulats de LA TERRETA DECIDEIX. LA TERRETA DECIDEIX va trobar a faltar la representació de l'AJUNTAMENT DE TREMP tant a la JORNADA com a la TROBADA, fet que corrobora que l'abandonament i el colonialisme de Tremp vers la Terreta és una queixa basada en fets reals que es repeteixen un dia si i un altre també.


El Saló d'actes es va quedar petit i es van ficar a la sala de l'entrada. Gràcies per l'assistència.

Les enganxines de la Jornada i de la XVIII Trobafa mostren un clam de la gent de la Terreta
LA TERRETA:
AJUNTAMENT 948 DE CATALUNYA


I JORNADA CULTURAL CONEIX LA TERRETA


lunes, 9 de agosto de 2010

SENSE NOTICIES DE L'AJUNTAMENT DE TREMP

Fa poc mes de dos mesos despres que representants de LA TERRETA DECIDEIX es van reunir amb en Victor Orrit i en Bonifacio Colomina, Alcalde i Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Tremp (PSC) i es va demanar les balances fiscals de La Terreta per a poder veure els ingresos i les despeses de l'Ajuntament en aquesta vall. A hores d'ara, encara no hem rebut cap informacio de l'Ajuntament de Tremp.