viernes, 25 de enero de 2013

El Triangle: La Diputació de Lleida aprova una moció contra el 'fracking'




24/01/2013
Amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció del PP s'ha aprovat una proposta d'ERC contra les activitats de prospecció a les comarques de Lleida amb la tècnica de la fractura hidràulica
Sense títolLa Diputació de Lleida ha aprovat dijous una moció que denega la concessió de qualsevol tipus d'autorització a activitats de prospecció a les comarques de Lleida amb la tècnica del fracking o fractura hidràulica. La moció ha estat presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ha comptat amb els vots a favor de CiU, PSC, ERC i CDA i amb l'abstenció del PP, i és la primera resolució d'aquest tipus adoptada per una entitat supramunicipal. ERC també ha demanat a la Diputació que dóni l'oportú suport, jurí­dic, tècnic i econòmic a les comarques i municipis lleidatans que promoguin accions per oposar-se a la utilització de la tècnica de la fractura hidràulica al seu territori.

El fracking o fractura hidràulica és una tècnica de prospecció i extracció d'hidrocarburs que consisteix en la injecció en el subsòl de grans quantitats d’aigua –enriquides amb diversos productes químics, alguns dels quals força tòxics– a gran pressió per tal d'extreure petroli o gas. És considerada contaminant i perillosa per alguns experts i ecologistes i a Catalunya, on hi ha projectes amb aquesta tècnica en 82 municipis, sobretot es vol fer servir per extreure gas.

En aquest sentit, el gener d'aquest any, una seixantena d’organitzacions ecologistes i d’associacions locals van crear la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) [a la imatge] que lluita per aturar tots els projectes que utilitzen aquesta tècnica i prohibir-ne l'ús. També defensa que és necessari plantejar la necessitat d'una transició energètica basada en les energies renovables, potenciant la descentralització de la seva producció, l'eficiència i una reducció en el consum energètic. En els últims mesos, diversos municipis com Balaguer o Vic s'han declarat lliures de fracking, però la Diputació de Lleida és la primer entitat supramunicipal que prohibeix aquesta tècnica.

Sapeira: L'Eurodiputat Ramon Tremosa pregunta a la Comissió Europea sobre el "fracking" a la Ribagorça

A: Bloc de Sapeira





L'eurodiputat convergent Ramon Tremosa, a instàncies de CDF-Convergència Democràtica de la Franja, s'ha dirigit de nou a la Comissió Europea per a preguntar  sobre les concessions de recerca de hidrocarburs a la Ribagorça.L' eurodiputat informa  que es va aprobar "una Orden del 19 de mayo de 2010, de Departamento de Industria, Comercio y Turismo, del Gobierno de Aragón, se otorga, permiso de investigación de hidrocarburos denominado "Turbón" nº H22018, situado en la provincia de Huesca."
Tremosa recorda a la Comissió que "Para llevar a cabo esta investigación se utiliza la técnica del fracking o fractura hidráulica, prohibida en países como Francia, Canadá o Irlanda, que consiste en inyectar a la roca agua con sustancias químicas con el fin de conseguir que salgan a la superficie los hidrocaburos que existen y con la posibilidad de causar  "afecciones como terremotos, contaminación de las aguas subterráneas, contaminación en las zonas de almacenamiento de residuos y en el trayecto seguido por los vehículos que accederían a las plantas de extracción, aumento de la incidencia del cáncer" según informan diferentes estudios y colectivos".

Tremosa recorda la fragilitat demogràfica i mediambiental  de la Ribagorça  "con una gran riqueza de hábitats tal como lo reflejan las numerosas ZEPAS y LICS de la red Natura 2000: en la Comarca de la Ribagorza existen dos permisos , el denominado  como  "Turbón" nº H22018, ya comentado anteriormente  y el denominado como "Graus" Ambos permisos afectan a la protección de las aves como cernícalo primilla (Falco naumanni) y el quebrantahuesos (Gypaetus barbatus) y las zonas de nidificación del águila-azor perdicera (Hieraaetus fasciatus), el milano real (Milvus milvus) y el alimoche (Neophron percnopterus) ; a las las ZEPAS ES0000281 El Turbón y Sierra de Sis y a los LIC
 ES2410059 LIC El Turbón, 40 ES2410069 Sierra de Esdolomada y Morrones de Güel ES2410008 LIC Garganta de Obarra ES2410070 LIC Sierra del Castillo de Laguarres, ES2410055 LIC Sierra de Arro, ES2410054 LIC Sierra Ferrera".

Finalment  pregunta a la Comissió Europe si
- "Cree la Comisión Europea que con estas prácticas afectan o pueden afectar a la salud de sus ciudadanos y a la calidad de las aguas de estos territorios pirinaicos?
- Cree la Comisión que estás prácticas afectan  o pueden afectar peligrosamente la conservación de las especies en zonas protegidas por la Red Natura 2000?"

INFORMACIÓ FACILITADA PER COVERGENCIA DEMOCRATICA DE LA FRANJA

Araponent: Unió de Pagesos s’adhereix a la Plataforma Aturem el Fracking per tal d’evitar agressions a l’espai agrari

A Araponent.cat
L'organització agrària considera que la fractura hidràulica "utilitzarà sòl ara dedicat a l'activitat agrícola, degradarà el paisatge i competirà per l'aigua"
Lleida doble fletxa El Segrià doble fletxa Dimecres, 23.1.2013. 19:48 h
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
Unió de Pagesos s’ha adherit a la Plataforma Aturem el Fracking, entitat que s’oposa al procediment d’extracció de gas i petroli del subsòl mitjançant la injecció a pressió d’algun material en el terreny, generalment aigua amb sorra i productes químics, i que pot comportar, entre altres conseqüències, la contaminació dels aqüífers i atmosfèrica i moviments sísmics.

El Consell Nacional d’Unió de Pagesos va aprovar el passat 12 de gener adherir-se a la plataforma considerant que elfracking (fractura hidràulica) suposarà una nova agressió a l’espai agrari ja que utilitzarà sòl ara dedicat a l’activitat agrícola, degradarà el paisatge i competirà per l’aigua. A més, aquesta activitat extractiva, per a la qual el Govern català ja n’ha autoritzat sondejos, comportarà l’augment de freqüentació en les zones on s’obrin pous, les infraestructures lligades a aquesta activitat i la utilització de tècniques i productes que perjudiquen el medi.

El sindicat recorda el paper fonamental de l’espai agrari al nostre territori, així com el seu reconeixement en els plans territorials vigents, i el fet que és fonamental per al manteniment de la biodiversitat, actua com a connector ecològic i és generador de paisatges. A més de proporcionar aliments de qualitat per a la població, les àrees agrícoles donen identitat al territori i els seus habitants.

L’acord de Govern d’autorització a fer prospeccions no regula el procediment que s’ha de seguir per fer-les en les finques privades, encara que sí queda recollit en la llei d’expropiació forçosa. Aquesta, que data del 1954, estableix que el propietari ha de permetre que es realitzin els treballs però s’ha d’haver tramitat prèviament el procediment d’ocupació temporal.

D’altra banda, la llei 18/2001 d’Orientació agrària contempla que el departament d’Agricultura ha d’emetre un informe vinculant i previ sobre els efectes que els projectes poden ocasionar en el funcionament normal de l’activitat de les explotacions agràries que puguin resultar afectades.

jueves, 24 de enero de 2013

Afectats per la Hipoteca a Areny i Comarca

A: Bloc d'Areny de Noguera

Membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Lleida ens han    comentat que si hi ha afectats per les hipoteques per la zona, ells poden ajudar: envia un missatge al Facebook o per correu electrònic a: arenynoguera@gmail.com i us ficarem en contacte amb ells.                                                                                                   Si ets víctima de la crisi econòmica, i els bancs, que hem rescatat entre tothom, no et deixen viure i et volen fer fora de casa, aquest és el teu espai! JUNTES I JUNTS PODEM! SÍ, ES POT!
                    Miembros de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Lleida nos han comentado que si hay afectados por las hipotecas por la zona, ellos pueden ayudar; manda un mensaje  por Facebook o un correo electrónico a arenynoguera@gmail.com y os pondremos en contacto con ellos.