viernes, 25 de enero de 2013

El Triangle: La Diputació de Lleida aprova una moció contra el 'fracking'




24/01/2013
Amb els vots favorables de tots els grups i l'abstenció del PP s'ha aprovat una proposta d'ERC contra les activitats de prospecció a les comarques de Lleida amb la tècnica de la fractura hidràulica
Sense títolLa Diputació de Lleida ha aprovat dijous una moció que denega la concessió de qualsevol tipus d'autorització a activitats de prospecció a les comarques de Lleida amb la tècnica del fracking o fractura hidràulica. La moció ha estat presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ha comptat amb els vots a favor de CiU, PSC, ERC i CDA i amb l'abstenció del PP, i és la primera resolució d'aquest tipus adoptada per una entitat supramunicipal. ERC també ha demanat a la Diputació que dóni l'oportú suport, jurí­dic, tècnic i econòmic a les comarques i municipis lleidatans que promoguin accions per oposar-se a la utilització de la tècnica de la fractura hidràulica al seu territori.

El fracking o fractura hidràulica és una tècnica de prospecció i extracció d'hidrocarburs que consisteix en la injecció en el subsòl de grans quantitats d’aigua –enriquides amb diversos productes químics, alguns dels quals força tòxics– a gran pressió per tal d'extreure petroli o gas. És considerada contaminant i perillosa per alguns experts i ecologistes i a Catalunya, on hi ha projectes amb aquesta tècnica en 82 municipis, sobretot es vol fer servir per extreure gas.

En aquest sentit, el gener d'aquest any, una seixantena d’organitzacions ecologistes i d’associacions locals van crear la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) [a la imatge] que lluita per aturar tots els projectes que utilitzen aquesta tècnica i prohibir-ne l'ús. També defensa que és necessari plantejar la necessitat d'una transició energètica basada en les energies renovables, potenciant la descentralització de la seva producció, l'eficiència i una reducció en el consum energètic. En els últims mesos, diversos municipis com Balaguer o Vic s'han declarat lliures de fracking, però la Diputació de Lleida és la primer entitat supramunicipal que prohibeix aquesta tècnica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario